Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών/Μαιευτών Αθήνας υποστηρίζει την εξατομικευμένη φροντίδα των γυναικών,των μητέρων και των νεογνών κατά την περιγεννητική περίοδο. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς φροντίδας και ειδικότερα οι υπηρεσίες για την έγκυο, την μητέρα και το νεογνό του Εθνικού Συστήματος Υγείας αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες. Παρ ‘όλα αυτά, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να γεννούν με τον ίδιο ρυθμό -όπως πάντοτε- και κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημιολογικής κρίσης και έτσι, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων διατίθενται για να ανταποκριθεί το ΕΣΥ στην πανδημία, αιτούμαστε οι υπηρεσίες για τη γυναίκα, την έγκυο, τη μητέρα και το νεογνό να ενισχυθούν, να χρηματοδοτηθούν και να αντιμετωπίζονται ως προτεραιότητα.

Είναι κοινωνικά αναγκαίο να αναγνωρίζεται ότι οι έγκυες, οι μητέρες και τα νεογνά είναι μια ευάλωτη ομάδα με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας για την προστασία της μητρότητας και τη διαφύλαξη της ποιότητας της ζωής των νεογνών και των βρεφών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αποτελεί προτεραιότητα για το μέλλον κάθε κοινωνίας.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πραγματικούς κινδύνους και σε καμία περίπτωση να μην υπονομεύουν την δυνατότητα των επαγγελματιών υγείας να παρέχουν ασφαλή και ολοκληρωμένη φροντίδα στις μητέρες και τις οικογένειες τους.

Προτείνουμε:

  • Στρατηγικό σχεδιασμό με την εμπλοκή των επιστημονικών φορέων των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία της ασφαλούς μητρότητας και η καλύτερη αρχή στη ζωή για τα νεογνά.
  • Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και να ελαχιστοποιηθεί ο φόβος των εγκύων ότι μπορεί να βρεθούν την ώρα του τοκετού μόνες -χωρίς τον σύντροφό τους ή με κάποιο οικείο τους πρόσωπο.
  • Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει ένα οικείο πρόσωπο της επιλογής της κοντά της κατά τη διάρκεια του τοκετού  δεδομένου ότι αυτή η πρακτική είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι βελτιώνει τα περιγεννητικά αποτελέσματα.
  • Επιδοκιμάζουμε την αφοσίωση των μαιών και των μαιευτών σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κρίσιμη κατάσταση. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια υγεία, όλοι παραμένουμε ενωμένοι με την πεποίθηση ότι κάθε γυναίκα χρειάζεται ασφάλεια και σεβασμό κατά τη διάρκεια της ζωής της και ιδιαιτέρως κατά την εγκυμοσύνη τον τοκετό και τη λοχεία.
  • ​Οι γυναίκες και τα νεογνά τους έχουν δικαίωμα στην ασφαλή φροντίδα της μητρότητας, η οποία προστατεύει τη ζωή, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι υπηρεσίες μητρότητας είναι σημαντικές υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να εξακολουθήσουν να παρέχονται.
  • ​Οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες σε τοκετό έχουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην περιγεννητική φροντίδα με σεβασμό. Τα δικαιώματά τους δεν μπορούν να θυσιάζονται λόγω της υγειονομικής κρίσης.
  • ​Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της γεμάτης σεβασμό φροντίδας είναι το δικαίωμα της γυναίκας στη συντροφικότητα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πρόκειται για σοβαρό περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών να απομονωθούν και να μην λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας εμπειρίας που αλλάζει τη ζωή τους.
  • ​Οι σύντροφοι έχουν επίσης δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και έχουν δικαίωμα εφόσον το επιθυμούν να είναι παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού τους. Η γέννηση είναι σημαντική στιγμή στη δημιουργία της οικογένειας, και υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τις σημαντικές ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Η απαγόρευση των συντρόφων στην αίθουσα τοκετού θα συνιστούσε σοβαρή προσβολή του δικαιώματός τους στην οικογενειακή ζωή.

Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, παραμένουμε ΟΛΟΙ ΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΕΣ στη διάθεσή σας.

 

Το ΔΣ του ΣΕΜΜΑ 

Βικτωρία Βιβιλάκη

Μαρία Λεμπέση

Χρύσα Τάσκου

Παρασκευή Γιαξή

Ελένη Βασιώτου

Κλαίρη Γουρουντή

Τζένη Δημητροπούλου

Ράνια Νικολοπούλου