Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πρόεδρος ΣΕΜΜΑ, Β. Βιβιλάκη και το Δ.Σ. : Και το 2025 ας δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα αντανακλά την πραγματική αξία της δουλειάς μας

 

 

Ακολουθεί το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαιών και  Προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας για το 2025:

 

«Καθώς αφήνουμε πίσω μας το 2024, μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και αδιάκοπο αγώνα για την ενίσχυση του ρόλου των μαιών και μαιευτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υποδεχόμαστε το 2025 με ελπίδα και αποφασιστικότητα για ουσιαστικές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν το επάγγελμά μας και θα βελτιώσουν τη φροντίδα που παρέχουμε στις γυναίκες, τα νεογνά και τις οικογένειες που υπηρετούμε.

 

Το 2024 ανέδειξε την ανάγκη για:

 

  • Αντίστοιχες αυξήσεις στις αποδοχές των μαιών με αυτές των ιατρών, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο μας στη φροντίδα της υγείας της γυναίκα, της μητέρας του νεογνού. Ο μισθός της μαίας στην Ελλάδα, είναι ο χαμηλότερος στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης με αποτέλεσμα 1 στις 2 μαίες να μεταναστεύουν, για να ασκήσουν το επάγγελμα τους σε εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και με έναν αξιοπρεπή μισθό.
  • Περισσότερες προσλήψεις μαιών και μαιευτών στο ΕΣΥ, για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών και τη διατήρηση της ποιότητας των μαιευτικών υπηρεσιών, σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας. Υπάρχει ανάγκη:
  1. Για ουσιαστική αύξηση των θέσεων μαιών/μαιευτών με προγραμματισμό που να καλύπτει τόσο τις υπάρχουσες ανάγκες όσο και τις επικείμενες αφυπηρετήσεις.
  2. Για βελτίωση της αναλογίας μαίας/μαιευτή ανά μητέρα και νεογνό, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικής φροντίδας σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας.
  3. Για αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου μας, που συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη βρεφική και μητρική θνησιμότητα, καθώς και με θετικές εμπειρίες για τις οικογένειες.
  • Συμπερίληψη των μαιών στα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, προκειμένου να αξιοποιηθεί η επιστημονική μας γνώση και να διασφαλιστεί η διεπιστημονική συνεργασία προς όφελος των γυναικών, των μητέρων, των νεογνών και των οικογενειών.
  • Χαμηλότερη φορολόγηση για μισθωτές και ελεύθερες επαγγελματίες μαίες, ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα του επαγγέλματός μας.

 

Παράλληλα, το 2025 πρέπει να αποτελέσει έτος εφαρμογής του άρθρου 39 του Ν4999/22 και ανάπτυξης των υπηρεσιών κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας – «Μαίες στο σπίτι», που βασίζονται στις παρακάτω αρχές:

 

  1. Η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα στοχεύει στην προώθηση της φυσικής και ψυχολογικής υγείας της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την εξειδικευμένη φροντίδα κάθε γυναίκας και του νεογνού της, καθώς και την υποστήριξη και ενδυνάμωση των γονέων στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το νεογνό.

 

  1. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να οργανώνονται από δημόσιες δομές υγείας, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ιδιώτες επαγγελματίες υγείας με σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα.

 

  1. Η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα περιλαμβάνει την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την περιγεννητική φροντίδα, την υποστήριξη μητρικού θηλασμού, καθώς και την αποκατάσταση υγείας μετά από επιπλοκές στην κύηση, τον τοκετό ή τη λοχεία.

 

Σε πολλές χώρες του κόσμου, η μαία είναι independent practitioner – ανεξάρτητη επιστήμονας υγείας που μπορεί να διεκπεραιώσει μόνη της έναν τοκετό. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα: μία μαία μπορεί να αναλάβει μόνη της έναν τοκετό. Έχει άλλωστε ολοκληρώσει σπουδές τεσσάρων ετών στην ανώτατη εκπαίδευση, αποκλειστικά στο πεδίο της Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Νεογνολογίας Το πεδίο δράσης της δεν περιορίζεται στο μαιευτήριο, αλλά επεκτείνεται και σε ένα άρτια στελεχωμένο Κέντρο Τοκετού, πρωτοβουλία που πρόσφατα είδαμε να αναλαμβάνει το επιχειρείν, ενώ δεν προχώρησε στο ΕΣΥ.

 

Η αποστολή της μαίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολυδιάστατη. Ξεκινά από τη στιγμή που μία γυναίκα μαθαίνει ότι έχει ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, την προγεννητική αγωγή και συνεχίζεται αρκετά μετά τον τοκετό, περιλαμβάνοντας και την υποστήριξη στον μητρικό θηλασμό, την μετάβαση στην γονεϊκότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την σεξουαλική υγεία και την ευεξία του νεογνού.

 

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2023 ανήλθαν σε 71.455 (36.622 αγόρια και 34.833 κορίτσια), καταγράφοντας μείωση κατά 6,1% σε σχέση με το 2022, όπου ήταν 76.095 (39.305 αγόρια και 36.790 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών, οι οποίες κατά το 2023 ανήλθαν σε 432, μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2022 που ήταν 446.

 

Τα παραπάνω δεδομένα καταδεικνύουν την ανάγκη για ισχυρή στήριξη των μαιών και μαιευτών, καθώς και για τη υιοθέτηση πολιτικών που θα διασφαλίζουν την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας για όλες τις γυναίκες και τα νεογνά στην Ελλάδα.

 

Με αίσθημα ευθύνης, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναβάθμιση του επαγγέλματός μας, την ενίσχυση του ρόλου μας στα εθνικά και ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας για όλες και όλους.

 

Εύχομαι το 2025 να φέρει υγεία, δύναμη και επιτυχίες για εσάς, τις οικογένειές σας και το επάγγελμά μας. Μαζί, ας δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα αντανακλά την πραγματική αξία της δουλειάς μας.

 

Καλή Χρονιά!».

 

Βικτώρια Βιβιλάκη

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαιών

Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας

  

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΜΜΑ