ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση στελέχωση της Μαιευτικής–Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νίκαιας

Στήριξη στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων

Αθήνα, 29/10/2026

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών–Μαιευτών Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία του για τη σοβαρή υποστελέχωση της Μαιευτικής–Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νίκαιας, όπως αναδεικνύεται από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.

Το ΔΣ του ΣΕΜΜΑ στηρίζει τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων , την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026, στις 13:00, στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, και ενώνει τη φωνή του με τους εργαζομένους που διεκδικούν άμεση στελέχωση και ασφαλείς συνθήκες παροχής φροντίδας.

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, από τις δεκαπέντε οργανικές θέσεις μαιών καλύπτονται μόλις πέντε, συμπεριλαμβανομένης της προϊσταμένης. Οι ελάχιστες υπηρετούσες μαίες καλούνται να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στη φροντίδα των γυναικών, στους τοκετούς και στις ανάγκες του μαιευτηρίου και του χειρουργείου, με το προσωπικό να έχει συσσωρεύσει έως και ενενήντα οφειλόμενα ρεπό.

Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω, σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, από τη νοσηλεία παθολογικών ασθενών στην κλινική, καθώς μία από τις Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου παραμένει κλειστή λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Το αναφερόμενο αίτημα του Διευθυντή της Κλινικής για αναστολή της μαιευτικής λειτουργίας μέχρι την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης και επιβάλλει την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων.

Η επαρκής στελέχωση με μαίες και μαιευτές αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των γυναικών και των νεογνών. Η συνεχής παρακολούθηση, η έγκαιρη αναγνώριση επιπλοκών και η εξατομικευμένη υποστήριξη κατά τον τοκετό και τη λοχεία απαιτούν επαρκές προσωπικό σε κάθε βάρδια.

Η επιστημονική επάρκεια, η ευσυνειδησία και η αφοσίωση των συναδέλφων μας δεν μπορούν να καλύπτουν επ’ αόριστον τα κενά στελέχωσης. Η συστηματική στέρηση της αναγκαίας ανάπαυσης επιβαρύνει την υγεία των εργαζομένων και υπονομεύει τις συνθήκες ασφαλούς παροχής φροντίδας.

Το ΔΣ του ΣΕΜΜΑ ζητά :

  • Την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων μαιών–μαιευτών με μόνιμο προσωπικό.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων για την επαρκή κάλυψη κάθε βάρδιας και τη διασφάλιση της πλήρους και ασφαλούς λειτουργίας της κλινικής και της μαιευτικής εφημερίας.
  • Την εξασφάλιση των προβλεπόμενων ημερών ανάπαυσης και αδειών και στην ουσιαστική προστασία του προσωπικού από την εργασιακή εξουθένωση.
  • Την αντιμετώπιση της πρόσθετης επιβάρυνσης από τη νοσηλεία παθολογικών ασθενών, με κατάλληλη στελέχωση και οργάνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών (υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση  το 2025 για το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, λαμβάνοντας υπόψιν την ασφάλεια των περιστατικών)

Ο Σύλλογός μας στέκεται στο πλευρό των μαιών της κλινικής και στηρίζει τις διεκδικήσεις και τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων. Οι προειδοποιήσεις τους απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς.

Η πρόσβαση των γυναικών σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική μαιευτική φροντίδα πρέπει να διασφαλίζεται έμπρακτα. Η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει το προσωπικό και τις συνθήκες που απαιτούνται για την ασφαλή συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής.

 

                                                                    ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΕΜΜΑ

29.10.2026_ΔΤ_ΣΕΜΜΑ_ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ