ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΕΜΜΑ προσφεύγει στο ΣτΕ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

 Ο ΣΕΜΜΑ εκπροσωπεί και τους Εφετειακούς Συλλόγους Επιστημόνων Μαιών/ευτών Θεσσαλονίκης, Χανίων, Λάρισας, Πάτρας, Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Ναυπλίου

 

Στην προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισε να προχωρήσει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας, εκπροσωπώντας και τους Περιφερειακούς Συλλόγους Μαιών και Μαιευτών Θεσσαλονίκης, Χανίων, Λάρισας, Πάτρας, Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Ναυπλίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος του μαιευτικού κλάδου αναφορικά με το  επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Προς έκπληξη των μαιών και μαιευτών όλης της χώρας και παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα και έγγραφα, διαπιστώσαμε πως στο ΦΕΚ (Β’ 2611), που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, οι μαίες-μαιευτές παραμένουν στη Β’ κατηγορία του επιδόματος.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη και όπως είχε προαναγγείλει ο ΣΕΜΜΑ, προχωρά στην προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης στο ΣτΕ. Η θέση του Συλλόγου παραμένει ίδια: Ζητείται η  τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση ώστε να ενταχθεί ο μαιευτικός κλάδος στην κατηγορία Α’ των ΒΑΕ και όχι στην Β’ κατηγορία.

Οι μαίες και μαιευτές είναι αδιαμφισβήτητο πως εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας υπό κατεξοχήν επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες στο πλευρό των ασθενών. Υπόκεινται μάλιστα σε ποικίλες μορφές κινδύνου όπως:

  • Βιολογικό / μολυσματικό (π.χ. ηπατίτιδα Β, AIDS κ.ά.).
  • Χημικό (π.χ. καθημερινή επαφή με πολύ τοξικές ουσίες όπως η φορμόλη).
  • Περιβαλλοντικοί μηχανισμοί (π.χ. μυοσκελετική επιβάρυνση, ωράριο εργασίας).
  • Φυσικοί παράγοντες (π.χ. ζέστη, κρύο, θόρυβος ακτινοβολία).
  • Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι (π.χ. βίαιες συμπεριφορές).

Όλα αυτά έχουν γνωστοποιηθεί ήδη στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών για να γίνουν αντιληπτά η τεράστια προσφορά διαχρονικά στο δημόσιο σύστημα υγείας των υπηρετούντων μαιών και μαιευτών, αλλά οι κίνδυνοι με τους οποίους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι.

Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει ουσιαστικά ως προς το έργο τους τις μαίες/μαιευτές υγειονομικούς υπαλλήλους, τόσο μισθολογικά όσο και ηθικά, σε υπαλλήλους δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας εντός των δημόσιων δομών υγείας. Μάλιστα στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι  τεχνολόγοι ακτινολόγοι και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Πρόκειται για ένα εμφανές σφάλμα, όταν επί χρόνια για το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό του ΕΣΥ που εργάζεται σε δημόσιες δομές υγείας προβλεπόταν ενιαία αντιμετώπιση και κατάταξη στην Α’ κατηγορία δικαιούχων για το εν λόγω επίδομα.

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΑ, κ. Βικτωρία Βιβιλάκη, εκπροσωπώντας το ΔΣ σημείωσε: «Μαίες και μαιευτές παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας. Ζητούμε και θα διεκδικήσουμε με κάθε έννομο μέσο την ένταξή μας στην Α’ κατηγορία του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο προχωρούμε στην προσφυγή προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ώστε να αποκατασταθεί η αδικία, γιατί οι μαίες και οι μαιευτές δεν είναι υγειονομικοί υπάλληλοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας και την αναγνώριση του κλάδου μας».

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΜΜΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΕΜΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ