Αθήνα, 8 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κάλεσμα του ΣΕΜΜΑ σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 14 Μαΐου

 

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εορτής της Μαίας, καλεί όλες τις μαίες και όλους τους μαιευτές σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 14/5/2024 και ώρα 9.00 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους και Μάρνης.

Ο ΣΕΜΜΑ θα αιτηθεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με κύριο αίτημα την άμεση στελέχωση των μαιευτικών τμημάτων σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, με στόχο την προάσπιση της ασφαλούς περιγεννητικής φροντίδας.

Η έλλειψη μαιών-μαιευτών στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο και προσεγγίζει τις 1.000 κενές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι συνθήκες εργασίας των μαιών/μαιευτών είναι εξοντωτικές και πλέον έχουν καταστεί απάνθρωπες, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης μαιών/μαιευτών.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε τη σημασία των μαιών/ μαιευτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς η παρουσία τους κατά την περιγεννητική περίοδο συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη βρεφική και μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς επίσης και με θετικές περιγεννητικές εμπειρίες για τη μητέρα, το νεογνό και την οικογένεια. Οι μαίες/ μαιευτές παρέχουν επίσης προγεννητική αγωγή και φροντίδα κατά τη λοχεία και μια σειρά υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού, της πρώιμης ανίχνευσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και της πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, διασφαλίζοντας παράλληλα φροντίδα με σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Συνεπώς η στελέχωση του ΕΣΥ με μαίες/ μαιευτές είναι προς όφελος των γυναικών και των νεογνών και τελικά προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΜΜΑ