ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Επιτυχής Ολοκλήρωση του 7ου Πανευρωπαϊκού Επιστημονικού Συνέδριου Μαιών για την Εκπαίδευση (7th EMA Educational Conference)

Η Αττική φιλοξένησε για πρώτη φορά το 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Εκπαίδευση των Μαιών (7th EMA Educational Conference). Το συνέδριο αυτό αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις για την προώθηση της ασφαλούς μητρότητας και της γυναικείας υγείας στην Ευρώπη και έλαβε χώρα από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου 2023 στο Dolce Athens Attica Riviera Hotel στη Βραυρώνα.

Το 7th EMA Educational Conference διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Μαιών (European Midwives Association – EMA) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημών Μαιών/Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ) και αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τη μαιευτική εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα στον τομέα της μαιευτικής. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υβριδικά, επιτρέποντας σε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν τόσο από κοντά όσο και διαδικτυακά.

Οι συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου ήταν εντυπωσιακή, με τις δια ζώσης παρουσίες να αγγίζουν τον αριθμό των 500 και τις διαδικτυακές συμμετοχές να ξεπερνούν τις 800.

Κατά την Τελετή Έναρξης, τίμησαν το συνέδριο με την παρουσία τους, σημαντικοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτριος  Βαρτζόπουλος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, η Ευρωβουλευτής κα Έλιζα Βόζεμπεργκ, η εκπρόσωπος του Συμβούλου Πολιτικής Μαιευτικής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) στην Κοπεγχάγη κα Maggie Langins, ο εκπρόσωπος του Πρύτανη ΠΑΔΑ κου Ανδρέα Καλδή και Αντιπρύτανης Διεθνών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρος Ξάνθος, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κα Έφη Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κα Κλεάνθη Γουρουντή, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM) κα Sally Perman, η Επικεφαλής της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Υπηρεσίας του Jhpiego του Πανεπιστημίου Johns Hopkins κα Pandora Hardtman, η  εκπρόσωπος του Δημάρχου Σπάτων & Αρτέμιδας κου Δημητρίου Μάρκου και Συγγραφέας κα Σοφία Γκλιάτη Χασιώτη και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αρτέμιδος Σπάτων κα Βεστάκη Ειρήνη.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ομιλία από την κα Καραμάνου Μαριάννα, Καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Επίσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση των Βραυρωνείων από την Ομοσπονδία Εξωραϊστικών – Πολιτιστικών Συλλόγων Αρτέμιδος – Σπάτων.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε πολλές σημαντικές διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, κλινικά φροντιστήρια και ανακοινώσεις, ενισχύοντας τη γνώση και τις δεξιότητες των συμμετεχόντων.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με συμμετοχή αντιπροσώπων από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από όλο τον κόσμο, με στόχο την έγκριση και προώθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τη βελτίωση και εναρμόνιση των προτύπων Μαιευτικής Εκπαίδευσης και πρακτικής στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν σε μια ανοικτή συζήτηση την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, με την τιμητική παρουσία των Ευρωβουλευτών:

  1. κας Έλενας Κουντουρά από την Ελλάδα
  2. κας Marias Angela Danzi από την Ιταλία,
  3. καθώς και της κας Frances Fitzgerald από την Ιρλανδία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Μαιών (European Midwives Association – EMA) και ο Σύλλογος Επιστημών Μαιών/Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ) απονέμανε δύο υψηλές διακρίσεις. Αναγνωρίστηκαν για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Μαιών οι ακόλουθες προσωπικότητες:

Α. η Καθηγήτρια Κα Λυκερίδου Αικατερίνη, η οποία αναγνωρίστηκε για την ανιδιοτελή προσφορά της στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Μαιών.

Β. η Κα Σαμαριτάκη Ελένη (τέως πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημών Μαιών/Μαιευτών Αθήνας – ΣΕΜΜΑ), η οποία αναγνωρίστηκε για την ανιδιοτελή προσφορά της στο επάγγελμα των Μαιών, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνή φόρα.

Το 7ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο Μαιών για την Εκπαίδευση ολοκλήρωσε τις εργασίες του, αφήνοντας ένα ισχυρό επιστημονικό αποτύπωμα και αποτελώντας έναν σημαντικό θεσμό για την εκπαίδευση των Μαιών στην Ευρώπη.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Μαιών (European Midwives Association – EMA), του Συλλόγου Επιστημών Μαιών/Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), και της Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο 8ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο Μαιών.

 

Επίσημη ιστοσελίδα συνεδρίου: https://emaeducation2023.gr/#welcome