Αθήνα, 6 Μαρτίου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπόμνημα του ΣΕΜΜΑ στα αρμόδια Υπουργεία για ένταξη των μαιών/μαιευτών στην Α’ κατηγορία του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Την κλιμάκωση των ενεργειών του για την επίλυση του ζητήματος της ένταξης των μαιών/μαιευτών στη Β’ κατηγορία για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αποφάσισε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών/Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), αποστέλλοντας σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου, υπόμνημα στα αρμόδια Υπουργεία.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΜΜΑ ζητά την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφαση ώστε να ενταχθεί ο μαιευτικός κλάδος στην κατηγορία Α’ των ΒΑΕ. Το σχετικό αίτημα στάλθηκε προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών.

Ο ΣΕΜΜΑ έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία οι μαίες/μαιευτές κατατάσσονται στην Β΄ κατηγορία του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, λαμβάνοντας το ποσό των 165 ευρώ.

Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει ουσιαστικά ως προς το έργο τους τις μαίες/μαιευτές υγειονομικούς υπαλλήλους, τόσο μισθολογικά όσο και ηθικά, σε υπαλλήλους δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας εντός των δημόσιων δομών υγείας. Πρόκειται για ένα εμφανές σφάλμα, όταν επί χρόνια για το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό του ΕΣΥ που εργάζεται σε δημόσιες δομές υγείας προβλεπόταν ενιαία αντιμετώπιση και κατάταξη στην Α’ κατηγορία δικαιούχων για το εν λόγω επίδομα.

Πέρα από το σημερινό υπόμνημα, ο ΣΕΜΜΑ, από κοινού με τους ΣΕΜ Θεσσαλονίκης, Χανίων, Λάρισας, Πάτρας, Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Αιγαίου και Ναυπλίου, έχει ήδη αποστείλει από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα την τροποποίηση της ΚΥΑ.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΜΜΑ δεσμεύτηκε πως θα στείλει υπόμνημα προς την αρμόδια επιτροπή υπό τον κ. Σκυλακάκη και τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την διόρθωση της κατάφωρης αυτής αδικίας πριν η ΚΥΑ δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Αν οι προσπάθειες δεν είναι επιτυχείς, τότε με την έκδοση του ΦΕΚ θα προσφύγει στο ΣΤΕ.

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΑ, μαία και αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής στη Σχολή Μαιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Βικτωρία Βιβιλάκη, δήλωσε: «Οι μαίες και οι μαιευτές δεν είναι υγειονομικοί υπάλληλοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Ζητούμε λοιπόν να αποκατασταθεί η αδικία και να ενταχθούμε στην Α’ κατηγορία του επιδόματος. Ως Σύλλογος δεσμευόμαστε να ασκήσουμε κάθε έννομο μέσο για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας αυτό και να λάβει ο κλάδος των μαιών την αναγνώριση που του αξίζει».

Επισυνάπτεται το υπόμνημα

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιου του ΣΕΜΜΑ